Jakie ciasta upiec na Wielkanoc?

Jeszcze niedawno martwiłaś się o to, czy Twoje pierniczki będą wystarczająco kruche, gdy przyjdzie Boże Narodzenie. Wraz z nastaniem cieplejszych temperatur myślisz jednak już o świątecznych babach, mazurkach i babeczkach, które z całą pewnością zagoszczą na Waszym wielkanocnym stole. Czy jednak wyłącznie te słodkości warto przygotować na nadchodzące święta? Czy wszystkie rejony Polski raczą swe podniebienia tym samym? Jeśli szukasz pomysłu na ciasto na Wielkanoc, które będzie swoistą nowością dla Twoich najbliższych, koniecznie zapoznaj się w naszym materiałem!

Babki i babeczki

Chyba każda polska rodzina na Święta Wielkiej Nocy kupuje bądź przygotowuje babkę. Ten tradycyjny wypiek jest z nami od pokoleń i podobnie jak bez zajączka, ciężko nam wyobrazić sobie święta bez wielkanocnej baby. I choć po dziś dzień przysparza ona wielu gospodyniom domowym niemałego stresu, jej dobre wypieczenie zawsze uchodzi za swoisty rarytas. Niezależnie jednak od tego, czy postawisz na tradycyjną babę piaskową, babkę cytrynową czy nowoczesne muffinki, do których składniki znajdziesz w takich sklepach jak http://topaz24.pl/, Twoi bliscy będą zadowoleni z każdego wariantu tego klasycznego wielkanocnego wypieku.

Mazurki

Kolejną pyszną słodkością, która często gości na naszych stołach jest mazurek. Może być przygotowany w wersji bardziej klasycznej, z orzechową bądź migdałową nutą, a także pod postacią słodkiego ulepku z karmelek, na który skusi się tylko największy amator. Pamiętaj jednak, by nie ograniczać się w kwestii mazurków do jednego przepisu – to iście wielkanocne ciasto posiada tyle swoich odmian, że bez obaw co roku, możesz przygotować swoim bliskim kilka nowych wersji na spróbowanie. Zaangażuj do ich przystrajania całą rodzinę, szczególnie jej najmłodszych członków, a zabawa będzie jeszcze lepsza!

Słodkości regionalne

Zastanawiasz się pewnie, czy we wszystkich regionach Polski jedzą to samo? Otóż jak się domyślasz – nie. I nie chodzi wyłącznie o potrawy, lecz również słodkości. Jednym z takich regionalnych ciast, a właściwie bardziej deserów, jest wschodnia pascha. To deser o sernikowej konsystencji, wykonany z mleka, śmietany, masła, bakalii, migdałów, oblany żurawiną lub czekoladą, podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli masz ochotę w tym roku przyrządzić go dla sowich bliskich, uzbrój się w cierpliwość. Choć nie jest trudny w wykonaniu, jest bardzo pracochłonny, jednak ostateczny efekt bezsprzecznie jest tego wart!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*