Domowe lody – jak je przygotować?

Są osoby, które tak bardzo umiłowały sobie lody jako deser, że jedzą je przez cały rok, nie tylko w sezonie letnim. Jednak najwięcej osób spożywa te przepyszne wybawieniem przed słońcem, podczas wakacji. Budki z lodami nawzajem przebijają się pomysłami na coraz to nowsze smaki swoich wyrobów. Z każdym rokiem obserwujemy też rosnące ceny za gałkę lodów. Czy w takiej sytuacji nie lepiej jest przygotować lody samemu w domu?

Lato bez lodów? Nierealne!

Na rynku mamy ogromny wybór lodów. Preferujesz rożki, świderki, lody w kubeczku, na patyku, czy może w formie tortu lodowego? Zaś na mieście masz wybór spośród lodów gałkowych, włoskich, świderków amerykańskich, różnych deserów i napojów lodowych. Twoje ulubione batony znajdują swoje odpowiedniki w zamrażarce z lodami, a smaki gałkowe już dawno osiągnęły szczyt fantazji. Czy próbowałeś lody o smaku amareny, smerfowym, agrestowym czy o smaku gumy balonowej? A co Ty na to, że podobne pyszności możesz zrobić w domu? Do najpopularniejszych smaków lodów robionych w domu należą bananowe, truskawkowe, waniliowe i czekoladowe. Takie lody najłatwiej jest zrobić, w dodatku niewielkim kosztem.

Najlepszy przepis na lody

Domowe lody o smaku bananowym są pyszne, dają przyjemne ochłodzenie a w dodatku kontrolujemy przebieg tworzenia deseru, więc mamy pewność że nie dodane są tam żadne szkodliwe składniki, barwniki, polepszacze smaku i inne świństwa. Lody bananowe mają bardzo krótki skład. Do ich przygotowania wystarczy nam jedynie baza, którą tworzy oczywiście banan, oraz jogurt naturalny. Do tej mieszanki możemy dodać do smaku niewiele soku z cytryny, ponadto cukier waniliowy oraz cynamon. Możemy uzupełnić deser ulubionymi dodatkami, takimi jak listek melisy czy wybrane bakalie – rodzynki, orzechy, suszone owoce. Po przygotowaniu składników, obieramy banana i kroimy go w dość grube plastry. Kawałki owocu skrapiamy przygotowanym wcześniej sokiem z cytryny, a następnie wsypujemy cukier waniliowy i w takiej postaci miksujemy, aż powstanie puree. Gdy tę czynność wykonamy, zostało nam tylko dodać nasz jogurt naturalny, oraz ulubione bakalie. Całość dokładnie mieszamy, po czym przekładamy do metalowej miseczki, którą umieszczamy w zamrażarce. Musimy poczekać kilka godzin, aż deser porządnie się schłodzi. Musimy pamiętać jednocześnie o tym, by co pół godziny wymieszać powstałe puree. Inaczej masa nie pozostanie puszysta i stworzą się grudki. Gdy deser dobrze się schłodzi, możemy podać go, używając specjalnej łyżki do lodów. Możemy udekorować porcję lodów cynamonem, oraz listkami melisy. Jeśli jesteśmy bardziej wymagający, możemy przygotować oryginalne lody kawowe z nektarynką. Przygotujemy je w trzydzieści minut. Co potrzebujemy do przygotowania takiego deseru? Jedną nektarynkę, 100 gram cukru, dwa świeże żółtka, 100ml mleka, 200g śmietany kremówki oraz 25 g ziaren kawy.  Przygotowanie takiego smakowitego deseru zajmie nam nie więcej niż pół godziny, a jedzenie jeszcze mniej – nikt się mu nie oprze! Więcej inspiracji możemy znaleźć w Kuchni Lidla.

Avatar

O

Jestem pasjonatką dosłownie wszystkiego co kobiece i chcę się dzielić swoją wiedzą w tym zakresie. Udzielam moim czytelniczkom różnego rodzaju porad na kwestie, które je interesują. Nierzadko poruszam także tematy tabu.

Avatar
Jestem pasjonatką dosłownie wszystkiego co kobiece i chcę się dzielić swoją wiedzą w tym zakresie. Udzielam moim czytelniczkom różnego rodzaju porad na kwestie, które je interesują. Nierzadko poruszam także tematy tabu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*