Czy istnieją lody bez laktozy?

Laktoza i gluten to w ostatnich latach bodaj najczęściej omawiane składniki pożywienia – głównie ze względu na fakt, że wiele osób zaczęło ich unikać w swojej diecie. Niektórzy robią to ze względów zdrowotnych, niektórzy dlatego, że taka jest „moda”. Faktem jest jednak, że nie każdy może i powinien spożywać produkty zawierające laktozę. Problem polega na tym, że to składnik naturalnie występujący w mleku. Czy da się zatem zrobić lody bez laktozy?

Czym jest laktoza?

Laktoza to dwucukier, który naturalnie występuje w mleku krowim. Jest go tam całkiem sporo, bo około 8%. W porównaniu do innych popularnych cukrów, takich jak glukoza czy sacharoza, jest znacznie mniej słodki.

Laktoza ulega rozkładowi na cukry proste w jelicie cienkim za sprawą enzymu laktazy. Co oczywiste, laktozę znajdziemy nie tylko w mleku, ale też we wszystkich produktach tworzonych na bazie mleka, a także w niektórych produktach leczniczych i suplementach diety.

Nietolerancja laktozy

Co ciekawe, spory odsetek ludzi wykazuje w pewnym stopniu objawy nietolerancji laktozy, zwłaszcza po okresie dojrzewania. Szacuje się, że nawet 70% dorosłych osób może odczuwać dolegliwości takie jak: biegunka, wzdęcia, gazy, kolki, charakterystyczne „przelewanie się” w jamie brzusznej, a w najostrzejszej formie nawet nudności i wymioty. Związane jest to z niedostateczną aktywnością wspomnianej wyżej laktazy, która nie pozwala rozłożyć całej spożytej laktozy na cukry proste. Ta, zalegając w jelitach, zatrzymuje wodę, co prowadzi do biegunek lub fermentuje, wytwarzając gazy.

Ciekawostką może być fakt, że różne grupy etniczne są w różnym stopniu narażone na tę przypadłość. Na przykład w białej części populacji europejskiej nietolerancja laktozy dotyka zaledwie 5% osób, zaś w przypadku Azjatów może to być niemal 100% populacji!

Lody bez laktozy – czy to możliwe?

Wiedząc, że mleko krowie jest bogatym źródłem laktozy, naturalnie pojawia się pytanie o różnego rodzaju przetwory robione z mleka. Czy osoby z nietolerancją laktozy muszą zrezygnować z nich wszystkich? Na szczęście – niekoniecznie.

Samo mleko czy jogurty bez laktozy nie są już niczym nowym. Praktycznie w każdym supermarkecie znajdziemy specjalnie oznaczone półki z tego typu produktami. Co jednak z bardziej skomplikowanymi deserami, takimi jak lody? Czy lody bez laktozy mają rację bytu?

Jak się okazuje – tak! I wcale nie trzeba przyrządzać ich samemu (choć w Internecie znajdziemy kilka ciekawych przepisów na własne lody bez laktozy), bo na rynku pojawiają się już tego typu przysmaki. Jednym z najbardziej znanych przykładów jest marka Koral, która swoją ofertę w tym kierunku poszerzała już w 2017 roku. W ślad za nią zaczynają podążać inni, którzy zauważyli, że ludzie coraz częściej świadomie rezygnują z produktów zawierających laktozę.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*