Przyrządź idealne ciasto pod naleśniki

Syrup Pancakes Breakfast Maple Food Sweet
Cienkie, okrągłe placki z mleka, jajek i mąki znane są pod każdą niemal szerokością geograficzną. Naleśniki, bo o nich mowa, według najpopularniejszej z wersji, powstały w starożytnym Rzymie. Swoją sławę na terenie całej Europy zyskały, gdy Katarzyna Medycejska, wychodząc za mąż za króla Francji, zabrała ze sobą przepis na pyszne placuszki. Do dziś naleśniki szczycą się mianem prostej potrawy o ogromnym potencjale. By go jednak wykorzystać potrzebna jest nie tylko kulinarna kreatywność, ale przede wszystkim umiejętne przygotowanie masy naleśnikowej. Jak zrobić ciasto na idealne naleśniki?

Sekret perfekcyjnych naleśników

Francuskie crepes, włoskie crespelle, amerykańskie pancakes czy rosyjskie bliny – choć naleśniki doczekały się niezliczonej liczbie wariacji na całym świecie, wszystkie je łączy jedno. Okrągłe placki są nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim niezwykle uniwersalne. Uwielbiają je dzieci, przepadają też za nimi dorośli. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Mogą być serwowane na śniadanie, na obiad, a także jako deser – dodatki do nich zależą wyłącznie od Twoich upodobań. By cieplutkie placki zachwycały swoim smakiem, potrzebny jest dobry przepis na naleśniki – a konkretnie na ciasto. Bo choć naleśniki nie należą do najbardziej skomplikowanych potraw, potrafią sprawić wiele kłopotu nawet wprawionym kucharzom. Zbyt cienkie lub za grube, rozpadające się, przywierające do patelni, ociekające tłuszczem lub wręcz przeciwnie – suche i przypalone, czyli zwyczajnie niedobre. Zobacz, jak zrobić naleśniki idealne w smaku i wyglądzie.

Dobry przepis na naleśniki

Sekret tego jak zrobić ciasto na naleśniki tkwi w odpowiednio dobranych i starannie połączonych ze sobą składnikach. Przygotowanie ciasta naleśnikowego zacznij od roztrzepania dużego jajka ze szklanką zimnego mleka lub wody. Następnie przesiej przez sitko mąkę, dzięki czemu unikniesz grudek. Składniki możesz wymieszać ze sobą także przy pomocy blendera. Tak przygotowane ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia i zgęstnienia masy. Nie pomijaj tego kroku – ciasto, które nie zdąży dojrzeć będzie stwarzać problemy przy smażeniu. Zgodnie z wieloma przepisami na naleśniki – dobra masa to taka, która przypomina swoją konsystencją rzadką śmietanę. Ważne jest też samo smażenie naleśników, do których najlepiej sprawdzi się teflonowa patelnia z grubym dnem, która świetnie rozprowadza i dłużej utrzymuje ciepło. Zadbaj, by patelnia była odpowiednio nagrzana – zbyt zimna jej powierzchnia może spowodować, że naleśniki usmażą się nierównomiernie i zaczną przywierać do powierzchni. Nie zapominaj też o smarowaniu patelni niewielką ilością tłuszczu za pomocą specjalnego pędzelka kuchennego. Dzięki temu placki nie przypalą się, nie będą zbyt tłuste, a zamiast tego wyjdą odpowiednio miękkie, elastyczne i zarumienione – po prostu idealne!

Idealne naleśniki – na słodko i wytrawnie

Wiesz już jak zrobić idealne naleśniki. Teraz czas na ich podanie. Na szczęście naleśniki to danie, które smakuje chyba każdemu. Nie bez powodu, bo mogą być one serwowane z dodatkami odpowiadającym naszym indywidualnym preferencjom. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, z pewnością zasmakują Ci okrągłe placki z bananem i sosem czekoladowym, z konfiturami, kremową masą orzechową, bitą śmietaną, lodami, a nawet w formie naleśnikowego torcika. Naleśniki na obiad możesz podać z kolei z fetą i szpinakiem, ricottą i łososiem, kurczakiem i groszkiem, zapiec z mięsem mielonym, a także zwinąć w roladki z farszem grzybowym. Na imprezie sprawdzą się z kolei warzywne tortille z naleśników.

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*