Jak zrobić sorbet cytrynowy

Któż z nas nie lubi deserów. Zwłaszcza są one popularne wśród naszych pociech, które praktycznie po każdym obiedzie, spodziewają się jakichś słodkości. Niestety desery mają to do siebie, że zawierają dużo cukru, więc nie są zbyt dietetycznym daniem.

W związku z tym, rodzice nie są do nich do końca przekonani i nie zawsze serwują dzieciom to co chciały by dostać. Ale przecież można na deser przygotować coś, co będzie na pewno naszych pociechom smakowało, a równocześnie będzie to mieściło się we wszelkich ramach zdrowego jedzenia. Najlepszym przykładem może tu być sorbet.

Co to jest sorbet i skąd pochodzi

Sorbet, jest to mrożony deser. Powstał on w Chinach, a do Europy trafił dzięki Katarzynie Medycejskiej w XVI wieku. Na początku był on serwowany we Francji, a później zaczęto go podawać także i w innych europejskich krajach. Jego nazwa pochodzi z języka tureckiego. Jego największą zaletą jest to, że jest o wiele mniej kaloryczny niż popularne lody. A wszystko dlatego, że nie ma w nim jajek, mleka czy śmietany. Najbardziej klasyczny sorbet, to po prostu połączenie owoców z wodą. Czasami dodaje się do niego także wino lub likier. Ma on zwykle charakterystyczny bardzo wyraźny i kwaskowaty smak.

Jak zrobić samodzielnie sorbet cytrynowy

Sorbet cytrynowy, może przygotować praktycznie każdy. Nie potrzeba do tego ani specjalnych umiejętności, czy też specjalistycznych urządzeń. Aby go wykonać, będziemy potrzebować 1 szklankę wody, 1 szklankę cukru, około dwóch – trzech łyżeczek skórki z cytryny (potrzebujemy do tego około 2 cytryn i 1 szklankę świeżo wyciśniętego soku z cytryn (potrzebujemy na to około 6 cytryn). Opcjonalnie możemy przygotować jedną czwartą szklanki limoncello.

Na początku musimy dokładnie wymyć i osuszyć cytryny. Z dwóch musimy zetrzeć skórkę. Najlepsza do tego jest specjalna tarka, ale każdy znajdzie na to jakiś sposób. Kolejną czynnością jest nalanie do garczka wody (połowa szklanki), cukru i skórki z cytryny. Całość musimy podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż rozpuści się cukier. Jeżeli nasz syrop jest już gotowy, musimy go odcedzić przez sitko, by usunąć z niego skórkę cytrynową. Następnie musimy czekać, aż syrop ostygnie. Aby przyspieszyć ten proces, wlejmy do niego drugą połowę szklanki zimnej wody. Jeżeli wszystko już wystygło, do syropu możemy dodać szklankę soku z cytryn. Aby podkreślić smak, dodajemy jeszcze limoncello, ale nie jest to obowiązkowe. Teraz mamy dwie opcje. Jeżeli mamy w naszym domu maszynę do robienia lodów, umieszczamy w niej naszą masę sorbetową i “kręcimy” lody. Natomiast jeżeli maszyny do lodów nie posiadamy, możemy użyć zwykłego robota kuchennego. Gdy masa sorbetowa ma kremową konsystencję, przenosimy ją na kilka godzin do zamrażarki. Po wyciągnięciu będą z całą pewnością smakować wszystkim, którzy je spróbują.

Oczywiście podobne sorbety możemy wykonywać, wykorzystując inne owoce. Na pewno będzie to znakomity deser dla wszystkich, a jego wielką zaletą będzie też to, że nie będzie on dostarczał do naszego organizmu zbyt dużo zbędnych kalorii.

Więcej o sorbetach znajdziesz na http://www.braciakoral.pl/

Leave a comment

Your email address will not be published.


*