Przepis na lasagne z pesto bazyliowym

W życiu każdej gospodyni domowej i jej rodziny, przychodzi taki moment, kiedy niedziela z rosołem, oraz kotletem schabowym z burakami i ziemniaczkami zaczyna nużyć. Tak samo nie chcemy już jeść na obiad ryby, kotletów mielonych czy zupy pomidorowej. Nawet ukochane pierogi z kapustą i grzybami nie smakują tak samo.

Najbardziej popularne dania zaczynają się nudzić, powszednieć. Wtedy szukamy jakichś nowości, które możemy wprowadzić do naszej kuchni. Internet jest wspaniałą kopalnią różnych przepisów, którymi możemy urozmaicić nasz jadłospis. Warto czasem poeksperymentować, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydaje nam się, że danej potrawy nie lubimy – po spróbowaniu możemy przeżyć swoistą niespodziankę. Jednym z takich dań jest lasagne z pesto bazyliowym. Dania zapiekane mają coraz więcej zwolenników nie tylko z tego powodu, że są smaczne, ale też z tego, że są łatwe w przygotowaniu. Lasagne jest formą makaronu oraz samego dania, który powstaje z ów składniku. Najbardziej znane jest lasagne z sosem pomidorowym, aczkolwiek pesto bazylikowa to przepyszna alternatywa do tego, co znane.

Czego będziemy potrzebować do przyrządzenia lasagne z pesto bazyliowym?

Podczas przygotowywania lasagne z pesto bazyliowym musimy zwrócić uwagę na proporcje. Żeby obiadem najadła się cała rodzina, należy wybrać składniki, z których powstaną cztery porcje. W tym celu musimy zakupić 500g płatów makaronu lasagne, bez którego nasza potrawa nie ma racji bytu. Jest to najważniejszy składnik. Będziemy potrzebować także słoiczka Ponti Pesto Alla Genovese – rzecz jasna, zawartości, nie słoiczka :). Musimy się przygotować na wylanie 400 ml mleka. Do tego dodajemy 40 gramów mąki i tyle samo masła. Doprawiamy solą i parmezanem, bądź dodajemy przyprawy według uznania. Warto jednak polegać na sprawdzonym przepisie na to danie – wówczas mamy pewność, że wszystko wyjdzie pyszne. Mając odmierzone składniki, przygotowujemy się do praktycznej kwestii realizowania przepisu na lasagne z pesto bazyliowym.

W jaki sposób wykonać lasagne z pesto bazyliowym?

Zaczynamy od nagrzania piekarnika. Wystarczy, gdy ustawimy temperaturę stu dziewięćdziesięciu stopni. Następnie zabieramy się go ugotowania makaronu. Robimy to jak zwykły makaron – do osolonej wody wkładamy płaty lasagne i gotujemy kilka minut. Następnie odcedzamy i wykładamy na płasko. Gdy mamy gotowy makaron, przygotowujemy sos beszamelowy. W tym celu podgrzewamy trzysta mililitrów mleka w garnku, następnie dołączamy masło oraz sól. Jak słusznie zauważyłaś, 100 ml mleka jeszcze zostało. Właśnie ta część jest potrzebna, by zmieszać ją w osobnym naczyniu wraz z mąką. Powstałą mieszankę powoli dodajemy do prawie gotującego się mleka z masłem.

Wszystko dokładnie mieszamy aż do momentu, aż sos będzie gładki i gęsty – czyli pożądany. Sos będzie gotowy, gdy zmieszamy go z Ponti Pesto Alla Genovese. Następnie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i rozprowadzamy dwie łyżki bazylikowego sosu beszamelowego na spodzie. Następnie powtarzamy tę czynność, dołączając płaty lasagne. Warstwy mają się bowiem następująco: płat makaronu lasagne, sos, płat makaronu, sos i analogicznie. Ostatnia warstwa to płat makaronu lasagne, na wierzchu warstwa sosu, posypana tartym parmezanem. Gotowe danie wkładamy do piekarnika na pół godziny. Lasagne nie podajemy od razu – musimy odczekać przynajmniej dziesięć minut. Smacznego!

Avatar

O

Jestem pasjonatką dosłownie wszystkiego co kobiece i chcę się dzielić swoją wiedzą w tym zakresie. Udzielam moim czytelniczkom różnego rodzaju porad na kwestie, które je interesują. Nierzadko poruszam także tematy tabu.

Avatar
Jestem pasjonatką dosłownie wszystkiego co kobiece i chcę się dzielić swoją wiedzą w tym zakresie. Udzielam moim czytelniczkom różnego rodzaju porad na kwestie, które je interesują. Nierzadko poruszam także tematy tabu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*