Przyprawy w kuchniach egzotycznych

Dobry kucharz wie, że nawet skrupulatne podążanie za przepisem nie daje tak spektakularnego efektu, jak odpowiednie przyprawione danie. Przyprawy używa się do wszelakich potraw, poczynając od mięs, ryb, kończąc nawet na deserach czy najzwyklejszej jajecznicy na śniadanie. Ostatnio coraz częściej inspirujemy się przyprawami egzotycznymi, inspirują nas nie tylko ich dziwne nazwy, ale również działanie zdrowotne, jakie jest gwarantowane przy ich spożywaniu. W co warto się zaopatrzyć, w jakie przyprawy i do czego powinniśmy je dodawać?

Do czego najlepiej dodawać przyprawy egzotyczne?

Najkrótsza, a zarazem najbardziej odpowiednia odpowiedź na to pytanie nie jest zbyt satysfakcjonująca. Albowiem, przyprawy egzotyczne najlepiej jest dodawać do wszystkiego. Jednak po kolei. Kurkuma używana jest jako świetne urozmaicenie dań z ryżem lub makaronem, na przykład ryżu z warzywami. Kurkuma barwi ryż i makaron, dając im delikatny, żółciutki kolor. Jeśli użyjemy więcej kurkumy, zyskamy kolor pomarańczowy. Kucharze tajscy i indyjscy używają kurkumy także do sosów, sałatek czy dań z owocami morza. Kurkumę znają raczej wszyscy, ale kto słyszał o takiej przyprawie, jak panch phoron? Używa się ją, aby przyprawić warzywa, kurczaka, ryby czy wołowinę.  Stosuje się ją bardzo często w indyjskiej kuchni. Podobnie uniwersalne zastosowanie ma też chmieli suneli. Należy jej dodać odrobinę do potraw mięsnych, sałatek czy kaszanki. Nie należy przesadzać z ilością przyprawy, gdyż nie będziemy w stanie skonsumować dania z powodu intensywnego ziołowego smaku i aromatu. Do przypraw o szerokim zastosowaniu należy również curry. Tą przyprawą można urozmaicić smak  nie tylko sosów, ale też mięs, ryb. Curry ma działanie barwiące, podobnie jak kurkuma. Przyprawa, która dodawana jest pod koniec dodawania jako ogromne urozmaicenie, to chińska przyprawa pięć smaków. Nie daje nam ona jednoznacznego posmaku, albowiem urozmaica wszystkie zmysły, wszystkie pięć smaków: gorzki, słodki, słony, kwaśny, oraz ostry. Takie urozmaicenie zawdzięczamy obecność kilku przypraw w jednakowych proporcjach. Należą do nich: koper włoski, pieprz czarny, mielone goździki, cynamon i kmin rzymski. Przyprawę pięciu smaków używa się najczęściej w zupach i mięs. Przyprawa ta przywędrowała do polskich supermarketów z Wietnamu.

Jakie korzyści niesie ze sobą dodawanie przypraw egzotycznych do potraw?

Szczególnie ceniona w kuchni azjatyckiej jest kurkuma. Mów się, że owa przyprawa powinna być stosowana przy przeziębieniu, oraz działa na lepsze krążenie. Przyjaciółką kurkumy (ponieważ tak jak kurkuma barwi dania) jest curry. Jeśli wierzyć indyjskim przodkom, curry ma właściowiści przeciwtrądzikowe oraz nowotworowe. Z pewnością jednak tę przyprawę charakteryzuje wyszukany smak.  Warto też poznać przyprawę, która w Azji uważana jest za afrodyzjak. Na szczęście i w Polsce możemy ją uprawiać, w ogrzewanych szklarniach. Mowa o przyprawie Alpinia galant. Podobno ów warzywo przyprawowe działa korzystnie przy dolegliwościach żołądkowych.

Avatar

O

Jestem pasjonatką dosłownie wszystkiego co kobiece i chcę się dzielić swoją wiedzą w tym zakresie. Udzielam moim czytelniczkom różnego rodzaju porad na kwestie, które je interesują. Nierzadko poruszam także tematy tabu.

Avatar
Jestem pasjonatką dosłownie wszystkiego co kobiece i chcę się dzielić swoją wiedzą w tym zakresie. Udzielam moim czytelniczkom różnego rodzaju porad na kwestie, które je interesują. Nierzadko poruszam także tematy tabu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*