Sałatki to idealne danie na przekąskę, przyjęcie, kolację czy szybki obiad. Ich zaletą jest duża różnorodność, a także możliwość wcześniejszego przygotowania. Te kilka godzin poprzedzających posiłek, to nie tylko duża wygoda, ale też czas który procentuje poprawą smaku sałatek. Wszystkie aromaty zdążą się połączyć i przegryźć, tak by podczas posiłku w pełni docenić bukiet smaków.
Sałatki to niezwykle zdrowe dania – pełne witamin i mikroelementów. Są lekkie, dietetyczne oraz szybkie w przygotowaniu. Nikogo zatem nie powinna dziwić ich coraz większa popularność. Na szczególną uwagę zasługują sałatki nietuzinkowe – zupełnie inne połączenia smaków i składników. Obecnie takim sałatkowym hitem są sałatki z boczkiem. Zapewne każdy ma swoje ulubione przepisy na sałatki, ale od czasu do czasu warto sięgnąć po coś nowego, choćby po to, by zaskoczyć gości wyjątkowym daniem. Nasze przepisy z dodatkiem boczku cieszą się dużym powodzeniem. Smak, zapach i wygląd sałatek z boczkiem sprawiają, że naprawdę trudno im się oprzeć. – mówi ekspert z firmy Kaminiarz.
Oto kilka przepisów na sałatkę z boczkiem
Sałatka z boczkiem wędzonym, kurkami i zieloną fasolką
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 1 kg zielonej fasolki (można użyć mrożonej)
- 500 g kurek (mogą być mrożone)
- 10 plasterków boczku wędzonego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- Pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
- Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Powinna być lekko twarde. Przelać szybko bardzo zimną wodą.
- Składniki do sosu dobrze wymieszać, można użyć miksera, by uzyskać gładką masę.
- Fasolkę wymieszać z sosem i odstawić na 4-5 godzin do lodówki.
- Kurki obsmażyć na oleju, doprawić pieprzem i solą do smaku.
- Boczek wędzony pokroić na średniej wielkości cząstki, obsmażyć na chrupko.
- Kurki, boczek schłodzić i dodać do fasolki. Delikatnie wymieszać.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
Sałatka z zielonej fasolki z boczkiem świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, ale można ją wykorzystać również jako dodatek do grilla, serwować z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.
Sałatka z selera i szynki
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 1 duży korzeń selera
- 2 boczku parzonego
- 2 jajka
- 1 ogórek
- 3 łyżki kukurydzy
- 3 grube plastry sera żółtego
- 2-3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
- Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć. Sok zlać do miseczki i odstawić.
- Jajka, boczek (obsmażony na patelni), ogórek, ser pokroić w średnią kostkę.
- Dodać kukurydzę, wymieszać z majonezem.
- Jeśli sałatka jest za sucha, a nie chcemy już dodawać majonezu, można dodać nieco soku z selera.
- Doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Zamiast boczku można użyć szynki konserwowej. Sałatka będzie wówczas nieco łagodniejsza w smaku.
Zdjęcie: flickr. com (CC BY 2.0)
Dodaj komentarz