Sokowirówka i wyciskarka do soków – różnice i podobieństwa

Lato to pora roku, kiedy naprędce szukamy sposobu, aby się ochłodzić. Zapominamy o herbacie, czy o kakao, które tak namiętnie piliśmy jesienną porą, leżąc pod kocem. Latem królują soki, najlepiej te świeżo wyciskane. I tutaj pojawia się pytanie. Czy lepiej wyciskać sok z owoców używając sokowirówki, czy też wyciskarki do soków? Przed zakupem któregokolwiek sprzętu należy porządnie się zastanowić i ostatecznie podjąć przemyślaną decyzję. Najlepiej na podjęcie decyzji wpływa zestawienie zad i walet każdego sprzętu. Co ma więcej mocnych stron? Z pewnością wyciskarka do soków, jednak to często nie przemawia bezpośrednio za nią. Wiele osób mimo wszystko decyduje się na sokowirówkę, często z przyczyn finansowych. Wyciskarka do soków jest bowiem droższa od sokowirówki.

Zalety i wady wyciskarki do soków

Do najważniejszych wad wyciskarek do lodów należy ich wysoka cena, w porównaniu z sokowirówką. Wiele osób należy też na konsystencję soków, albowiem wyciskarka do soków pozostawia nam sok z drobinkami owoców, zaś sokowirówka daje nam mniej gęsty sok, smak jest bardziej klarowny. Jednak wiele osób uważa, że sok powstały z wyciskarki jest bardziej wartościowy, lepszy w smaku z powodu ów gęstości, ma więcej składników odżywczych. Wyciskarki do soków są mniej wydajne w porównaniu do sokowirówki, albowiem mogą pracować nie więcej niż pół godziny za jednym razem. Ponadto czas uzyskania soku jest sporo dłuższy, niż w przypadku sokowirówki. Poza tym, wyciskarki mają długą listę zalet. Przede wszystkim są wytrzymałe i mają długi okres gwarancji – w przeciwieństwie do sokowirówki. Ponadto działanie wyciskarki do soków często nie kończy się na wyciskaniu soków. Niektóre modele mają istotne funkcje, takie jak uzyskiwanie dżemów, sorbetów czy nawet formowanie makaronu. Wyciskarki są w stanie wycisnąć sok z prawie każdego gatunku owoców, warzyw czy ziół. Z kolei sokowirówka nie poradzi sobie chociażby z owocami jagodowymi, które mają latem najwięcej zwolenników.

Zalety i wady sokowirówki

Latem bardzo często zależy nam na czasie. Jest nam gorąco, rozpływamy się z upału i chcemy natychmiast napić się orzeźwiającego soku. W przypadku sokowirówki spełnimy swoje pragnienie bardzo szybko, zaś w przypadku wyciskarki do soków proces uzyskiwania soku potrwa zdecydowanie dłużej. Mają na to wpływ duży otwór, oraz dużej mocy silnik. Wyciskarka do soków nie może się pochwalić taką zaletą. O ile wyciskarka do soków nadaje się tylko do użytku domowego, tak sokowirówka może stanowić wyposażenie restauracji, barów, pubów czy innych lokali gastronomicznych. Do najpoważniejszych wad sokowirówki należy głośna praca urządzenia. Ponadto sok nie jest tak bogaty w składniki odżywcze jak sok uzyskany z wyciskarki do soków. Sokowirówka nie poradzi sobie z ziołami i częścią warzyw, owoców. Sok powstały z pracy sokowirówki należy wypić od razu – nie nadaje się do przechowywania, później brzydko wygląda, rozwarstwia się. A przecież latem lubimy wlać sobie sok do specjalnego słoiczka z pokrywką i słomką, i pić go opalając się czy odpoczywając w ogrodzie. Nikt nie lubi być pod presją.

Avatar

O

Jestem pasjonatką dosłownie wszystkiego co kobiece i chcę się dzielić swoją wiedzą w tym zakresie. Udzielam moim czytelniczkom różnego rodzaju porad na kwestie, które je interesują. Nierzadko poruszam także tematy tabu.

Avatar
Jestem pasjonatką dosłownie wszystkiego co kobiece i chcę się dzielić swoją wiedzą w tym zakresie. Udzielam moim czytelniczkom różnego rodzaju porad na kwestie, które je interesują. Nierzadko poruszam także tematy tabu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*