Jak wykorzystać masło orzechowe w kuchni?

Masło orzechowe, czyli słony mus z prażonych orzechów ziemnych, to ostatnio bardzo popularna przekąska. Bez problemu znajdziesz ją w supermarketach i większych sklepach osiedlowych. Od dłuższego czasu chciałaś spróbować masła z orzechów? Przeważnie jesz je na kanapkach, ale już trochę Ci się to znudziło? A może zastanawiasz z jakimi innym składnikami można byłoby je połączyć? W takim razie koniecznie przeczytaj poniższy tekst! Podpowiadamy w nim, jak wykorzystać masło orzechowe w kuchni.

Kurczak w maśle orzechowym

Masło orzechowe doskonale łączy się z kurczakiem. Masz ochotę na nieco orientalny obiad? W takim razie przygotuj podwójną pierś z kurczaka, 2-3 łyżki masła orzechowego, 3 ząbki czosnku, 2 szklanki bulionu drobiowego (może być ten z kostki), łyżkę sosu Teriyaki, 2 cebule oraz 3 łyżki oleju kokosowego. Zacznij od dokładnego umycia fileta. Następnie pokrój go w kostkę. W osobnym naczyniu przygotuj marynatę z przeciśniętego czosnku, masła orzechowego oraz sosu Teriyaki. Następnie obtocz w niej mięso i schowaj do lodówki na min. godzinę (wskazane jest jak najdłuższe marynowanie). Po tym czasie pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju kokosowym i dodaj zamarynowane mięso. Mięso lekko się zarumieniło? Dodaj przygotowany wcześniej bulion i duś, aż połowa wywaru zniknie. Podawaj z ryżem lub kaszą kuskus. Dla smaku możesz posypać całość przyprawą z ostrej papryki.

Ciastka z masła orzechowego i czekolady

Masz ochotę na dobry deser? Delikatne ciastka z masła orzechowego i czekolady to idealny wybór. Potrzebujesz 1,5 szklanki mąki pszennej, 240 g drobno pokrojonej czekolady, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, szklankę masła orzechowego (wybieraj wersje bez cukru, np. z http://www.primavika.pl/), kilka kropel ekstraktu z wanilii, 70 g masła, 3 jajka oraz szklankę brązowego tłuszczu. Najpierw utrzyj masło orzechowe z cukrem i masłem, następnie stopniowo dodawaj jajka i ekstrakt z wanilii. Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do wcześniej przygotowanej masy maślanej. Gdy całość będzie gotowa, uformuj średniej wielkości kuleczki i połóż je na blaszce (możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia). Tak przygotowane ciasteczka piecz przez 15 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego!

Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

Masło orzechowe nadaje się nie tylko do mięs i słodkości. To także świetny składnik zup. Masz ochotę spróbować tej marchewkowo-orzechowej? Zacznij od bulionu – potrzebne będą Ci co najmniej 2 litry. Następnie przygotuj 1 kg marchewki, 4 łyżki masła orzechowego, łyżkę masła, cebulę oraz curry, sól i pieprz. Gdy bulion będzie gotowy, posiekaj cebulę i zeszklij ją na maślę. W międzyczasie, stopniowo dodawaj marchewkę pokrojoną w talarki. Całość zalej bulionem, zblenduj na gładką masę i dodaj przyprawy (sól, pieprz, curry) według własnego uznania. Zupę marchewkową z masłem orzechowym możesz podawać z grzankami, ale nie jest to konieczne – doskonale smakuje też bez dodatków.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*