Właściwości odżywcze dyni – jak z nich skorzystać
Dynia to świetne warzywo na odchudzanie, zawiera naprawdę niewiele kalorii. Świeże pestki dyni to wspaniałe lekarstwo na owsiki i inne pasożyty. Sam miąższ bogaty jest w cynk niezbędny dla zdrowia mężczyzny, witaminy A, PP, C, witaminy z grupy B, jak również wapń, magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy, pektyny i kwasy organiczne. Im bardziej pomarańczowa dynia, tym bogatsza w wartości odżywcze.
Dynia nadaje się do gotowania – można z niej przyrządzić zupę krem z dodatkiem chili i sera pecorino, jak i dodać do popularnego leczo. Można ją upiec – nie tylko w całości, ale i w formie ciasta, o podobnej konsystencji do marchewkowego.
Można ją też usmażyć w postaci placuszków dyniowych, bądź zapeklować i schować do słoiczków na zimę. Co ciekawe, dynia jest jednym z niewielu warzyw, które nie tracą swoich właściwości podczas obróbki termicznej.
Dlatego, tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z dobroczynnego wpływu dyni na nasze zdrowie i przygotować z niej najwspanialszy obiad lub podwieczorek.
Zastosowanie i działanie dyni
Potrawy z dyni są sycące, ponieważ warzywo to zawiera sporo węglowodanów. Idealna jest dla osób na diecie, 100g dyni zawiera zaledwie 30 kalorii! Oprócz tego, dynia zawiera sporo błonnika, który pomaga oczyścić nam organizm z toksyn.
Działa moczopędnie i odciąża trzustkę. Niskokaloryczna dynia, pozbawiona sodu, którego nadmiar jest szkodliwy dla organizmu, a którego spożywamy tak dużo w innych pokarmach, to wspaniałe warzywo, które powinno królować na naszych stołach.
Dynia pomoże Ci zredukować ilość tkanki tłuszczowej, obniży poziom cholesterolu we krwi, a także zapewni sytość. Jej jedyną wadą jest dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego jeśli masz problemy z poziomem cukru, chorujesz na cukrzycę, nie przesadzaj z dyniowymi potrawami!
Partnerem artykułu jest: Apteka internetowa apteka-leki.pl
Rewelacja! Szukałam takich informacji 🙂