
Czego boimy się w warzywach i owocach?
Wprowadzanie pokarmów stałych do diety dziecka sprawia, że poznaje ono nowe smaki i konsystencje, oczywiście inne niż mleko. Wybierając warzywa i owoce pochodzące ze sklepu przede wszystkim obawiamy się azotanów, które pochodzą ze sztucznych nawozów. Takie produkty podawane dziecku mogą skończyć się dla niego wysypką, bólem brzuszka, a nawet wymiotami i biegunką.
Świadomi rodzice coraz chętniej sięgają dla swoich dzieci po produkty, których składniki pochodzą ze zrównoważonych upraw i hodowli ekologicznych. Oczywiście nie ma w tym nic dziwnego. Warto jednak wybrać takie, które będą odpowiednie dla małego organizmu, dlatego, że niemowlęta i dzieci są szczególnie wrażliwe na niekorzystne czynniki pochodzące ze spożywanej żywności.
Żywność ekologiczna dla dzieci – czym się kierować?
Przykładem produktów stworzonych z myślą o potrzebach dzieci które powstały ze składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego są mieszanki marki La Mandorle. To certyfikowane mieszanki, dzięki czemu masz pewność, że wszystkie składniki zostały odpowiednio przebadane. Tą żywność dla dzieci potwierdza:
- certyfikat COBICO,
- ECOCERT.
To wyróżnienia, które gwarantują Ci najwyższą jakość, stworzoną z myślą o Twoim dziecku.
Rozszerzanie diety dziecka – jakie eko produkty wybrać?
Wiele wskazuje na to, że ekologiczne produkty spożywcze mają pozytywny wpływ na zdrowie najmłodszych. Warto zadbać o to szczególnie w czasie rozszerzania diety dziecka. Stawiając na warzywa i owoce warto wybrać te w formie przyjemnych w konsystencji przecierów i gęstszych kompotów.
Powstały ze składników pochodzących z ekologicznych upraw, certyfikowany kompot bananowo – truskawkowo – zbożowy to idealna żywność, jaką możesz podawać w okresie odstawienia od piersi. To instant dla niemowląt już od 6 miesiąca życia o wysokich wartościach odżywczych. W 100% roślinny, bez mleka, glutenu i soi jest stworzony z myślą o dzieciach z nietolerancjami pokarmowymi. Dzięki licencji nadanej przez AFDIAG śmiało może być stosowany także przez całkiem zdrowe maluchy.
Rozszerzania diety dziecka to moment, w którym warto urozmaicić jego posiłki również o warzywa. Przecier z marchewki, na bazie ryżu i soczewicy sprawdzi się w tej roli doskonale. Zawiera mieszankę ekologicznych, bezglutenowych zbóż i warzyw wzbogaconych algami morskimi litotam (Lithothaminum Calcareum) i Spiruliną. Podobnie jak kompot, tak i przecier jest w pełni ekologiczny i certyfikowany. Podawany od 8 miesiąca życia dostarczy Twojemu dziecku niezbędnych wartości odżywczych.
Żywność ekologiczna dla dzieci – podsumowanie
Jeśli tylko masz taką możliwość to rozszerzanie diety dziecka rozpocznij od ekologicznych warzyw i owoców. Pomyśl także o certyfikowanych mieszankach dla dzieci, które o wiele łatwiej zabrać np. w podróż.
Dodaj komentarz