Sałatki z boczkiem – czyli, jak zaskoczyć gości czymś zupełnie nowym

Sałatki to idealne danie na przekąskę, przyjęcie, kolację czy szybki obiad. Ich zaletą jest duża różnorodność, a także możliwość wcześniejszego przygotowania. Te kilka godzin poprzedzających posiłek, to nie tylko duża wygoda, ale też czas który procentuje poprawą smaku sałatek. Wszystkie aromaty zdążą się połączyć i przegryźć, tak by podczas posiłku w pełni docenić bukiet smaków.

Sałatki to niezwykle zdrowe dania – pełne witamin i mikroelementów. Są lekkie, dietetyczne oraz szybkie w przygotowaniu. Nikogo zatem nie powinna dziwić ich coraz większa popularność. Na szczególną uwagę zasługują sałatki nietuzinkowe – zupełnie inne połączenia smaków i składników. Obecnie takim sałatkowym hitem są sałatki z boczkiem. Zapewne każdy ma swoje ulubione przepisy na sałatki, ale od czasu do czasu warto sięgnąć po coś nowego, choćby po to, by zaskoczyć gości wyjątkowym daniem. Nasze przepisy z dodatkiem boczku cieszą się dużym powodzeniem. Smak, zapach i wygląd sałatek z boczkiem sprawiają, że naprawdę trudno im się oprzeć. – mówi ekspert z firmy Kaminiarz.

Oto kilka przepisów na sałatkę z boczkiem

Sałatka z boczkiem wędzonym, kurkami i zieloną fasolką

Składniki (porcja na 4 osoby):

  • 1 kg zielonej fasolki (można użyć mrożonej)
  • 500 g kurek (mogą być mrożone)
  • 10 plasterków boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Powinna być lekko twarde. Przelać szybko bardzo zimną wodą.
  2. Składniki do sosu dobrze wymieszać, można użyć miksera, by uzyskać gładką masę.
  3. Fasolkę wymieszać z sosem i odstawić na 4-5 godzin do lodówki.
  4. Kurki obsmażyć na oleju, doprawić pieprzem i solą do smaku.
  5. Boczek wędzony pokroić na średniej wielkości cząstki, obsmażyć na chrupko.
  6. Kurki, boczek schłodzić i dodać do fasolki. Delikatnie wymieszać.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem.

Sałatka z zielonej fasolki z boczkiem świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, ale można ją wykorzystać również jako dodatek do grilla, serwować z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.

Sałatka z selera i szynki

Składniki (porcja na 4 osoby):

  • 1 duży korzeń selera
  • 2 boczku parzonego
  • 2 jajka
  • 1 ogórek
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 3 grube plastry sera żółtego
  • 2-3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć. Sok zlać do miseczki i odstawić.
  2. Jajka, boczek (obsmażony na patelni), ogórek, ser pokroić w średnią kostkę.
  3. Dodać kukurydzę, wymieszać z majonezem.
  4. Jeśli sałatka jest za sucha, a nie chcemy już dodawać majonezu, można dodać nieco soku z selera.
  5. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  6. Zamiast boczku można użyć szynki konserwowej. Sałatka będzie wówczas nieco łagodniejsza w smaku.

Zdjęcie: flickr. com (CC BY 2.0)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*