Garnki emaliowane — rozwiązanie na lata bez korozji, zarysowań i problemów z czyszczeniem
Emalia, która jest rodzajem szkliwa nakładanego na metal, zapewnia doskonałą ochronę przed korozją i zarysowaniami. Dzięki temu garnki emaliowane mogą służyć w kuchni przez wiele lat, nie tracąc swoich właściwości. Ponadto emaliowane powierzchnie są łatwe do czyszczenia i nie wchodzą w reakcje ze związkami chemicznymi zawartymi w pożywieniu, co pozwala na przygotowywanie w nich szerokiej gamy dań bez obawy o zmianę smaku czy właściwości zdrowotnych przygotowywanych potraw.
Masywne dno ze stali gwarantuje równomierną dystrybucję ciepła. Emaliowane garnki są pokryte nieprzywierającą powłoką. Jest to szczególnie ważne w czasie przygotowywania gęstych składników potraw, takich jak sosy. Naczynia pokryte takim materiałem są również odpowiednie do użycia na różnych rodzajach kuchenek, włączając w to modele indukcyjne, gazowe oraz elektryczne.
Ich ważną zaletą jest to, że można w nich długo przechowywać dania w lodówce. Uważa się, że idealnie gładka emaliowana powierzchnia przeciwdziała rozwojowi bakterii, co może wydłużać świeżość dań. Te modele garnków nie przechodzą aromatami potraw i same nie nadają im zapachu metalu, w przeciwieństwie do niektórych naczyń ze stali.
Rodzaje garnków emaliowanych: klasyczne i nowoczesne
W sklepach można znaleźć zarówno klasyczne warianty tych naczyń, jak i ich nieco bardziej nowoczesne wersje. Mogą one mieć pokrywki:
- pokryte emalią, pasujące do korpusów,
- szklane, z metalowymi brzegami.
Te drugie pozwalają obserwować proces gotowania potrawy bez konieczności uchylania przykrywek i tracenia ciepła. Garnki emaliowane w nowoczesnej wersji czasem wyposażone są też w:
- okuwane brzegi,
- uchwyty ze stali nierdzewnej.
Tradycyjnie wykonywane naczynia emaliowane mogą charakteryzować się nierównościami, pęknięciami oraz asymetrycznie zaaplikowanymi zdobieniami. Nie wpływa to na ich funkcjonalność, a świadczy tylko o tym, że na pewnym etapie ich produkcja odbywała się ręcznie. W oczach wielu osób może to być uznane za ich zaletę.
Jak garnki emaliowane rewolucjonizują gotowanie? Od trwałości po zdrowe posiłki
Garnki emaliowane wyróżniają się trwałością, wszechstronnością i łatwością użytkowania, co czyni je świetnym wyborem dla domowych kucharzy szukających niezawodnych akcesoriów do przygotowywania różnorodnych potraw. Ich estetyczny wygląd i szeroka paleta kolorów sprawiają również, że mogą służyć jako dekoracyjne elementy kuchni, dodając jej uroku i charakteru. Zobacz zróżnicowane modele, jakie można znaleźć na radochygospochy.pl, i dopasuj je do swoich wymagań i wystroju swojego domu.
Dodaj komentarz