
Jak powstają kamienie nerkowe?
W jaki sposób przebiega proces wytwarzania się kamieni nerkowych w organizmie? Złóg powstaje w momencie, gdy w moczu nagromadzi się zbyt dużo soli kwasów lub minerałów. Jeśli nie mogą zostać rozpuszczone, wytrącają się i osadzają w nerkach. To tzw. piasek nerkowy – jego drobinki wydalamy wraz z moczem, jednak część osadu pozostaje w organizmie, kumulując się i tworząc kamienie nerkowe.
Szczawiany – źródło dolegliwości
W 80% przypadków głównymi składnikami kamieni są związki szczawianów oraz wapnia. Z czego wynika ich nadmiar w organizmie? Najczęściej głównym powodem jest spożywanie zbyt małej liczby płynów. Do tego dochodzi także dieta bogata w białko pochodzenia zwierzęcego oraz produkty zawierające szczawiany – szpinak, buraki czerwone, rabarbar, szczaw, botwina, a nawet mocna herbata.
Duży wpływ na rozwój dolegliwości nerek mają także choroby towarzyszące – zakażenia układu moczowego, cukrzyca, problemy z tarczycą.
Kamica szczawianowo-wapniowa – jak się odżywiać?
W jaki sposób możemy zniwelować obecność szczawianów wapnia w moczu? Jak już ustaliliśmy, jednym z głównych czynników rozwoju problemu jest nadmiar tych składników w codziennej diecie. Jak w takim razie się odżywiać, by uniknąć rozwoju dolegliwości nerek?
Poza wspomnianymi już wyżej składnikami, z jadłospisu wykreślmy następujące produkty:
- konserwy mięsne,
- konserwy rybne,
- produkty kiszone,
- mieszanki przypraw z glutaminianem sodu,
- czekoladę.
Jak powinna wyglądać dieta pacjenta, u którego stężenie szczawianów wapnia w moczu jest wysokie? Przede wszystkim posiłki powinny być regularne, spożywane o stałych godzinach. Zaleca się jedzenie 5-6 razy w ciągu dnia, a ostatnie danie powinniśmy zjeść 3 godziny przed snem.
Sama dieta powinna składać się z produktów i dań lekkostrawnych. Unikajmy smażenia w głębokim tłuszczu. Posiłki przygotowujmy w wodzie, na parze, dusząc, piekąc lub grillując.
W jadłospisie powinny znaleźć się produkty obfitujące w błonnik. Sięgajmy po warzywa i owoce, produkty zbożowe pełnoziarniste, kaszę, ryż, płatki i otręby, grzyby oraz miód.
Pamiętajmy także o spożywaniu odpowiedniej ilości wody – najlepiej 2,5-3 l dziennie. Większy przepływ w układzie moczowym pozwala wypłukiwać drobinki formujących się kamieni jeszcze zanim staną się uciążliwe. Warto sięgać także po soki owocowe, zwłaszcza cytrusowe.
Dodaj komentarz