Zagęszczone mleko niezbędne w kuchni

Często w kuchni kierujemy się starymi przyzwyczajeniami i nie pozwalamy sobie na żadne nowości. Kupujemy zawsze ten sam, ulubiony chleb czy płatki śniadaniowe. Często też wybieramy to samo mleko zero procent ze względów dietetycznych. Mleko to nie smakuje nam tak, jak mleko o większej zawartości tłuszczu, ale kupujemy je, aby nie przytyć.

Jeśli jednak jesteś fanem gęstego, tłustego mleka, o konsystencji niemal śmietany – mleko zagęszczone to produkt dla Ciebie. Może ono występować w formie słodzonej lub zwykłej – w zależności, do czego chcesz dodać produkt. Okazuje się, że ma on wiele zastosowań. Smakuje niczym prawdziwe, najzdrowsze mleko od krowy, w dodatku można je w dowolnych proporcjach rozcieńczać z wodą. Dlaczego mleko zagęszczone powinno mieć zapewnione stałe miejsce w Twojej lodówce?

Jakie są zalety mleka zagęszczonego?

Mleko zagęszczone będzie w Twojej kuchni bardzo użyteczne, jeśli posiadasz dzieci. Z pewnością kupujesz dla dzieci mleko półtłuste. Mleko zagęszczone pełnotłuste jest odpowiednikiem porcji, która jest odpowiedzią na zapotrzebowanie kaloryczne najmłodszych domowników. Nie musisz martwić się o kalorie, nawet, gdy dziecko lub Ty, macie nadwagę. Kalorie w mleku zagęszczonym są zdrowe, zresztą szybko je spalicie bawiąc się wspólnie.

Mleko zagęszczone w wersji niesłodzonej zawiera około siedem i pół procenta tłuszczu, co przekłada się na następujące wartości odżywcze (na 100gram produktu) 6,6 gram białka, 9,4 gram węglowodanów, 7,5 gram tłuszczu. Zaś jeśli chodzi o kaloryczność: 550 kJ, 131 kcal. Niewiele, prawda? Zwłaszcza, gdy ilość tę porównamy z batonikiem, lub czekoladą. Ponadto, mleko zagęszczone ma jeszcze jedną, ważną zaletę. Lubicie jeść płatki śniadaniowe, ale denerwuje Was, że mleko ma krótki okres przydatności do spożycia? Mleko zagęszczone można przechowywać w lodówce dłużej, niż mleko, które kupowaliście do tej pory. Ma na to wpływ większa zawartość tłuszczu czy cukrów w składzie mleka. Jest to bardzo wygodne, ponieważ mleko nie zepsuje się, stojąc nieużywane nawet przez kilka dni.

Do czego można dodawać mleko zagęszczone?

Mleko zagęszczone znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie dotychczas używałaś zwykłego mleka. Kupowanie mleka zagęszczonego opłaca się, zwłaszcza gdy lubisz dodawać mleko do kawy, herbaty, czy kakao. Wielu osobom gorący napój z dodatkiem mleka smakuje zdecydowanie bardziej, niż sam napój. Nie można też zapominać o słodzonym mleku zagęszczonym. Z powodzeniem można go używać do ciast. Jeśli zatem nie masz pomysłu na podwieczorek, a niebawem wpadają Twoi przyjaciele z wizytą, możesz przygotować pyszne, mięciutkie ciasto na bazie słodzonego mleka zagęszczonego. Forma jest dowolna – możesz zrobić albo przekładaniec, albo roladę, torcik czy muffinki.

Czego będziesz potrzebować do przyrządzenia takich słodkości? Oczywiście puszkę mleka zagęszczonego słodzonego, jedno duże jajko, szklankę mąki, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżkę maku i łyżkę soku z cytryny. W ten sposób przygotujesz biszkopt. Krem będzie zaś zasługą następujących produktów: 200ml serka mascarpone, dwóch łyżek cukru pudru, 300 g malin, soku z połowy cytryny, oraz 300 ml śmietanki 30%. Nic by się nie udało bez zagęszczonego mleka słodzonego!

Avatar

O

Jestem pasjonatką dosłownie wszystkiego co kobiece i chcę się dzielić swoją wiedzą w tym zakresie. Udzielam moim czytelniczkom różnego rodzaju porad na kwestie, które je interesują. Nierzadko poruszam także tematy tabu.

Avatar
Jestem pasjonatką dosłownie wszystkiego co kobiece i chcę się dzielić swoją wiedzą w tym zakresie. Udzielam moim czytelniczkom różnego rodzaju porad na kwestie, które je interesują. Nierzadko poruszam także tematy tabu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*