Pizza personalizowana, czyli składniki według potrzeb

Pizza to znane wszystkim danie składające się głównie z ciasta, sosu pomidorowego oraz sera. W zależności od typu potrawy można jednak użyć innych składników. Obecnie coraz więcej lokali oferuje możliwość samodzielnego doboru dodatków i nasycenie się tym włoskim specjałem w wybranej przez siebie odsłonie. Jakie wersje są najczęściej wybierane przez konsumentów? I czy pizza może zawierać np. banany?

Spersonalizowany pizza – cud na talerzu

Pizza kojarzy się głównie z usystematyzowanym składem. Komponując jej idealną wersję, można wybrać spośród ustalonego menu i tylko zwiększyć liczbę określonego składnika np. sera, oliwek lub ulubionej szynki.

Fantazja niektórych fanów pizzy przekracza jednak ustalone normy. Coraz częściej wybiera się połączenia, które nie mają nic wspólnego z pozycjami w menu. Jakie zamówienia są czasami wyzwaniem dla kucharza. Czego jednak nie robi się dla kochającego pizzę klienta?

Czy warto zmieniać ustalone w menu składniki?

Ufając wiedzy i wyczuciu pizzermana, warto skosztować przygotowanych wcześniej przepisów. Jeśli jednak klient życzy sobie indywidualnej kompozycji składników, dobry kucharz sprosta zadaniu i odpowiednio wykorzysta wszystkie posiadane dodatki. Jeśli więc masz ochotę na samodzielnie wymyśloną pizzę, wybierz właśnie takie komfortowe wyjście – podkreśla pracownik restauracji Bazylia w Płocku.

Najbardziej szalone pomysły klientów pizzerii

Smakosze pizzy najczęściej wybierają klasyczne połączenia. Zdarzają się jednak osoby, które życzą sobie dania w bardzo niecodziennym wydaniu. Szalone pizze to m.in. połączenia ryb, krewetek, mięs oraz kilku typów serów i gruszek lub owoców.

Kolejnym przykładem niecodziennej pizzy spersonalizowanej jest połączenie bananów, papryczek chilli oraz salami i sera pleśniowego. Brzmi dziwnie? Jak widać, gusta kulinarne niektórych osób przekraczają znane na ogół normy.

Pizza spersonalizowana dla alergików

Spersonalizowana pizza jest czasami tworzona nie tylko ze względu na indywidualny gust klientów. Osoby z alergiami często życzą sobie, aby ich pizza nie zawierała orzechów, mąki pszennej, mięsa lub sera krowiego. W takiej sytuacji zastępuję się odrzucone składniki lub zwiększa ilość pozostałych dodatków.

Przykładem może być pizza morska z dodatkiem skorupiaków. Fani pozostałych składników, mogą po prostu zamienić krewetki np. na szynkę lub salami.

Jak widać pizza jest daniem kreatywnym, a jedyny obowiązkowy składnik to chrupiący spód. Ten jednak także może być tworzony z odmiennych składników, a w najbardziej niecodziennym wydaniu – nawet z rozdrobnionego kalafiora.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*